Incredibil, dar adevărat: Lada are șansa să se întoarcă în Marea Britanie

Mașinile Lada sunt încă printre cele mai populare din Rusia, unde o mașină nouă iese de pe linia de asamblare la fiecare 21 de secunde, dar acum au o șansă serioasă să se întoarcă pe insulă.

Steve Norman, vicepreședintele Renault UK, a declarat într-un interviu: „Marea Britanie a fost una dintre puținele piețe în care Lada a avut succes. Sunt convins că a sosit momentul să-i readucem.”

Această declarație a fost făcută la 23 de ani după ce Lada a părăsit insula. Apoi, șoferii au început să aleagă o călătorie mai bună și o utilizare mai economică a mașinilor și au abandonat obișnuitul „Înțelegeți-vă”.

Reamintim că compania a fost fondată de guvernul sovietic în anii 1960 pentru a răspunde cererii tot mai mari de „mașini private” pe piața internă printr-o înțelegere cu italienii de la Fiat. Sa întâmplat în 1966, când AvtoVAZ a cumpărat drepturile pentru modelul popular 125.

Este, de asemenea, baza formei clasice a mărcii Lada. Corporația de stat AvtoVAZ construiește o fabrică gigantică lângă Moscova și este încă în funcțiune, dar acum sub conducerea Renault. De fapt, este a treia cea mai mare fabrică de automobile din lume.

În anii 70, AvtoVAZ a decis să meargă la export. Lada 1200 a debutat în Marea Britanie la Salonul Auto din 1973 și a intrat în vânzare în Marea Britanie un an mai târziu pentru 999 de lire sterline.

În ciuda întrebărilor legate de producție și mai ales de calitate, de viteză limitată și de un interior de bază și spartan, mașina a fost un hit cu o mare parte a britanicilor.

Confirmarea acestui succes a fost Niva ulterioară, ținută în 1979. Atunci este cel mai ieftin SUV din Marea Britanie. Urmează modelul Riva, care a apărut pe piața insulară în 1984, și hatchback-ul reproiectat Samara, apărut în 1987 la un preț de 5053 de lire sterline.

Cu toate acestea, recent privatizat AvtoVAZ nu a putut ține pasul cu cererea internațională, iar vânzările Lada în Marea Britanie au scăzut brusc în anii 1990.

În plus, companiile din Marea Britanie care modifică mașinile importate pentru a îndeplini standardele de emisii din Regatul Unit nu pot ține pasul cu procesul necesar pentru a se conforma cu reglementările europene privind emisiile. Deci, ultima Lada a fost vândută pe insula pe 4 iulie 1997.

Acum, destul de ciudat, există un interes real în aducerea Lada înapoi în Marea Britanie. Alan Bird, care conduce un site web care vinde piese Lada în Marea Britanie, a declarat că 3.500 Lada sunt încă pe drumurile insulei. Byrd a fost cel care a inițiat întoarcerea mărcii în Marea Britanie.

Похожие записи